Finlandia Laponia inaczej



Finlandia ze swym największym skarbem i główną atrakcją – przyrodą, zachwyca każdego turystę. Łosie, renifery, koło podbiegunowe, tysiące jezior, lasy, a na północy tundra - to wszystko jeszcze dzikie, mało dotknięte ręką człowieka.
Nieopodal Helsinek, na południu kraju znajdują się dwie lokalizacje, które są wspaniałą bazą do poznania prawdziwej Finlandii. Espoo i Tampere – gdzie zaznać można dokładnie tych samych atrakcji, które proponuje nam odległa Królowa - Laponia.
Uczestnicy wyjazdu będą mogli spróbować typowo Fińskich smakołyków, nauczą się gotowania fińskich potraw pod okiem lokalnego szefa kuchni.
Wiele ekscytujących atrakcji jak jazda w zaprzęgu psów husky, wizyta na farmie reniferów, tradycyjne fińskie saunowanie, kąpiel w przeręblu, nordic walking po zamarzniętym jeziorze czy wędkowanie pod lodem.
Zapraszamy Państwa do bajecznego świata w zimowym klimacie. Gwarantujemy niezapomniane atrakcje, rześkie powietrze, śnieżną aurę i wspaniałe widoki.

Dzień 1
• Spotkanie uczestników na lotnisku w Warszawie, przywitanie z przedstawicielem biura, spotkanie z pilotem.
• Rozdanie uczestnikom wyjazdu dokumentów i gadżetów wyjazdowych.
• Wylot z Warszawy, zgodnie z rozkładem lotu
• Lądowanie w Helsinkach, czas na formalności lotniskowe i przejazd do Espoo.
• Zakwaterowanie w hotelu Hanaasari www.hanaholmen.fi
Proponowany przez nas hotel położony jest nieopodal plaży nad Morzem Bałtyckim. Oferuje pokoje wyposażone w telewizor z płaskim ekranem oraz bezpłatny bezprzewodowy dostęp do Internetu. Codziennie rano Goście mogą bezpłatnie korzystać z sauny i basenu. Pokoje w hotelu Hanasaari są klimatyzowane i dysponują widokiem na ogród lub morze. Wszystkie pokoje urządzone zostały w nowoczesnym stylu i wyposażone są w minibar.
Wystrój restauracji Johannes nawiązuje do tematyki morskiej. Lokal ten zaprasza na śniadanie, lunch w formie bufetu oraz kolację z wyborem z karty. Latem Goście mogą się zrelaksować na tarasie, popijając kawę lub drinki.
• Po zakwaterowaniu czas na odświeżenie i relaks.
• Uczta smaków podczas powitalnej kolacji w restauracji Johannes.


Dzień 2
• Rano śniadanie w hotelu.
• Przejazd do Parku Narodowego Nuuksio, na farmę psów Husky i przejazd psimi zaprzęgami.
Uczestnicy przejadą na jedną z lokalnych farm, gdzie hodowane są syberyjskie psy husky. Pokażemy warunki, w jakich psy się chowają, opowiemy o całym procesie treningowym, diecie psów i ich naturze. Po zdobyciu tej wiedzy Uczestnicy doświadczą jednej z najciekawszych atrakcji okolicy – czyli jazdę w zaprzęgu husky.
• Lunch na farmie.
• Przejazd do nieodległej miejscowości Korpilami, gdzie odwiedzimy wioskę Św. Mikołaja.
• Powrót do hotelu. Czas na odpoczynek i hotelowe SPA: basen oraz saunę.
• Kolacja.


Dzień 3
• Rano śniadanie w hotelu i wykwaterowanie.
• Transfer do Parku Narodowego Nuuksio do Parku Reniferów.
• Lunch w parku i przejazd na stację kolejową w Helsinkach.
• Przejazd pociągiem do miejscowości Tampere – czas przejazdu ok. 1,5 h.
• Transfer do hotelu i zakwaterowanie. Lapland Hotel Tampere
https://www.laplandhotels.com/FI/kaupunkihotellit/tampere/lapland-hotel-tampere.html
Proponowany przez nas hotel położony jest tuż obok ratusza w Tampere, 5minut od głównej ulicy Hämeenkatu. Oferuje pokoje wyposażone w telewizor z płaskim ekranem oraz bezpłatny bezprzewodowy dostęp do Internetu. Wszystkie pokoje zostały odnowione w 2015roku, a ich wystrój nawioązuje do natury i historii Laponii.
• Kolacja w restauracji hotelowej.
Restauracja nie jest typową restauracją dla Gości hotelowych, tylko znaną w Tampere lokalizacją, słynną ze wspaniałej kuchni i wykwintnego stylu. Zdecydowanie jako przystawkę polecamy carpaccio z renifera oraz zupę jabłkowo – pietruszkową. Danie główne będzie dla uczestników kulinarną niespodzianką i ucztą smaków.


Dzień 4
• Rano śniadanie w hotelu.
• Przejazd nad jezioro w celu odbycia fińskiego SPA.
Chodzi tu oczywiście o tradycyjne, fińskie saunowanie. Aktywność ta jest dla Finów oczywista, uważana za prozdrowotną, w okresie zimowym wiele osób zażywa kąpieli wodnych w połączeniu z sauną w życiu codziennym, nawet przed pracą. Zabierzemy uczestników w urocze miejsce, gdzie grupa będzie miała do dyspozycji swój własny bungalow z sauną fińską i miejscem do odpoczynku przy kominku. Seans zaczniemy porządną dawką sportu – nordic walking po zamarzniętym jeziorze, dla chętnych będzie możliwość spróbowania swoich sił w wędkowaniu pod lodem. Następnie zapraszamy do sauny, a po niej na szybką kąpiel w przeręblu. Po tej dawce adrenaliny zapraszamy na wyciszenie i ogrzanie się w zewnętrznym jacuzzi z przecudownym widokiem na okolicę.
• Lunch po SPA w restauracji położonej na najwyższej wieży obrotowej w Skandynawii ( prawie 190 metrów wysokości ).
• Przejazd do hotelu na przygotowanie się do wieczornej atrakcji.
• Przejazd do Villa Rosa – miejsca stworzonego przez miłośniczkę gotowania i lokalnego Master Chefa.
Uczestnicy wezmą udział w krótkim warsztacie na temat tradycji fińskiego gotowania, tradycyjnych potraw, składników i przypraw. Następnie podzielimy uczestników na grupy, z których każda przygotuje swoją „część” kolacji. Po skończonym wspólnym gotowaniu nastąpi konsumpcja kolacji, oraz rozdanie certyfikatów i książek kucharskich.
• Oficjalne zakończenie wyjazdu
• Przejazd do hotelu na nocleg. Dla chętnych „Tampere by night” – wyjście do miasta na „clubbing”.


Dzień 5
• Rano śniadanie i wykwaterowanie z hotelu ok 12:00.
• Przejazd pociągiem na trasie Tampere – Helsinki.
• Lunch w Helsinkach i transfer na lotnisko.
• Wylot do Polski, lot bezpośredni.
• Lądowanie w Warszawie, pożegnanie grupy.

ZAKOŃCZENIE WYJAZDU


Istnieje możliwość modyfikacji programu
Prosimy o kontakt w celu otrzymania dokładnej wyceny programu na interesujący Państwa termin.



Oficjalna nazwa: Republika Finlandii
Ustrój: republika
Stolica: Helsinki
Język: fiński, szwedzki
Waluta: W Finlandii walutą jest euro. Finowie rzadko płacą gotówką, tak naprawdę za wszystko można tu zapłacić kartą – nawet za taksówkę. W związku z tym lepiej unikać dużych nominałów (max50€), bo można mieć problem z otrzymaniem reszty, kasy w sklepach często nie mają za wiele gotówki. Pomimo to nie brakuje tu bankomatów, które można znaleźć praktycznie wszędzie - w sklepach, na stacjach benzynowych i na każdym rogu ulicy.
Ludność: 5 223 442 osób 15 mieszk./km²
Gęstość zaludnienia: 15 mieszk./km²
Powierzchnia kraju: 338 145 km²
Strefa czasowa: GMT +2.00
Elektryczność: 230V/50Hz, typ wtyczki C,F
Bezpieczeństwo: Finlandia jest miejscem bezpiecznym dla zwiedzających. Należy jednak uważać na coraz częstsze kradzieże kieszonkowe, wyrywanie torebek, telefonów komórkowych itp. Powyższe zdarzenia mają miejsce szczególnie w dużych centrach handlowych, na dworcach, w zaludnionych centralnych punktach miast oraz podczas imprez masowych.
Dokument podróży: dokumentem podróży dla obywateli Polski uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu (niezależnie od jego celu) na terytorium Republiki Finlandii do 90 dni jest paszport bądź dowód osobisty.
Sklepy: czynne są przeważnie od godz. 9.00 do 21.00 w dni powszednie i od 9.00 do 18.00 w soboty. W niedzielę można zrobić zakupy w mniejszych sklepach otwartych od 12.00 do 18.00 lub 21.00.
Jedzenie: Zdecydowanie tutejsze jedzenie może zapaść w pamięć. Finowie uwielbiają lukrecję i jej słoną wersję, salmiakki. Do tego stopnia, że istnieje nawet Fińskie Stowarzyszenie Salmiakki i coroczny Festiwal Lukrecji i Samiakki. Cukierki, lody, likiery, miody, czekolady, torty ... wszystko oczywiście o smaku salmiakki.
Finowie jedzą sporo chleba, ziemniaków, mięsa i ryb, i piją niezliczone litry mleka i kawy. Z jedzenia typowo fińskiego – koniecznie trzeba spróbować pieczeni z renifera (poronpaisti) a także specjalnego pieroga faszerowanego małymi rybkami i kawałkami mięsa (kalakukko). Tym, których przerażają kulinarne dziwactwa powinny zasmakować lihapullat – okrągłe kotleciki z mielonego mięsa. Finowie słyną ze smacznych wódek. Stąd pochodzą takie produkty jak Finlandia czy Koskenkorva. W tutejszych pubach warto pytać o fiński styl piwny sahti.
Pogoda: typowe fińskie lato jest ciepłe i krótkie, trwa od czerwca do początku sierpnia. Typowa zima to mnóstwo śniegu i mróz (nierzadko -30). Jednakże wciąż najlepszy czas to albo druga połowa zimy (od stycznia do kwietnia) gdy jest mroźnie, śnieżnie i coraz bardziej słonecznie, albo lato – najlepiej przełom czerwca i lipca, bo wtedy dni są najdłuższe. W lecie na północy słońce w ogóle nie zachodzi przez około miesiąc.






Twój e-mail:

Treść zapytania

WYŚLIJ ZAPYTANIE
5 dni

HITY WYJAZDU


  • Wizyta w Wiosce Świętego Mikołaja

  • Wizyta na farmie reniferów

  • Przejazd zaprzęgami z psami husky

  • Sauna fińska i kąpiele w przeręblu

  • Nauka gotowania fińskich potraw pod okiem lokalnego, doświadczonego szefa kuchni

  • Lunch na obrotowej, najwyższej wieży telewizyjnej Skandynawii

  • Wyśmienite smaki lokalnej kuchni

POLECANE PROGRAMY
FinlandiaRUKA - śnieg i natura…
SerbiaKopaonik - na narty do Serbii
OmanPerła Arabii
ArmeniaKulturowy zawrót głowy
FinlandiaLaponia inaczej
CzechyPraga - raj dla piwoszy
AndoraNarty de Lux Andora + Barcelona
JaponiaAzjatycki tygrys
RPA i ZimbabweAfryka Południowa
IndonezjaPrzebudzenie
AustriaNarty - Innsbruck – Stolica Alp
MauritiusRajska Wyspa
WłochyNarty w Dolinie Płomieni
GruzjaGaumardżos, biesiada w Gruzji
BrazyliaAmazonka i samba w Rio
Nowa ZelandiaKraina Białej chmury
WęgryBudapeszt naddunajska przygoda
RosjaW kraju carów i matrioszek
BelgiaW krainie piwa i czekolady
SerbiaBelgrad i Bałkańskie szaleństwa
NorwegiaW krainie fjordów i troli
KubaPerła Karaibów